Authentication

Expertguide: Hur man kontrollerar om en Louis Vuitton-väska är äkta

Det finns en viss charm med att äga en Louis Vuitton-väska. Det är symbolen för lyx, en symbol för status och tidlöst mode.


Men den betydande mängden förfalskade väskor som säljs kan göra denna dröm dyr om du inte kontrollerar din väska noggrant innan du köper.


Den här guiden om "hur du kontrollerar om en Louis Vuitton-väska är äkta " är din praktiska guide som visar dig exakt hur du ser till att din väska är äkta.

Det viktigaste att hämta från den här guiden:

Guide för autentisering av Louis Vuitton

Tips för säker shopping av designerväskor

Tips och tricks från branschexperter

Viktiga autentiseringsfaktorer

Flera nyckelfaktorer måste beaktas när man ska bestämma äktheten hos en Louis Vuitton-väska. Dessa faktorer är som pusselbitar som, när de sätts ihop, målar upp en bild av autenticitet. De inkluderar:


  • Monogrammet
  • Söm
  • Material
  • Hårdvara
  • Stämplad datumkod



Var och en är ett bevis på det noggranna hantverk som Louis Vuitton är känt för, särskilt i sina Louis Vuitton-handväskor.


Däremot kan förfalskade väskor se väldigt lika ut som de riktiga. Därför är en detaljerad förståelse av dessa faktorer nödvändig.


Till exempel är LV-monogramduken och Damierduken signaturstilar som Louis Vuitton har fulländat genom åren. Konsistensen av dessa mönster är därför en kritisk faktor för autentisering.

En vintageväska i louis vuitton
@samlarbur

Enhet i monogram och mönster

Monogram och mönsterkonsistens fungerar som unika och exakta identifierare, nästan som fingeravtryck på en Louis Vuitton-väska.


Trycket på en äkta Louis Vuitton Paris-väska ska vara en symmetrisk spegelbild som sträcker sig över hela ytan. Mönstret ska vara rakt och inte snett eller oregelbundet. Varje avvikelse från detta kan orsaka oro.

Det är i detaljerna som skillnaden ligger. Damier-duken finns till exempel i Damier Ebene, Damier Azur och andra färger som grafit. Var och en av dessa har sina egna skillnader.


Ett skarpt öga kan skilja mellan äkta och falska Louis Vuitton-väskor genom att undersöka precisionen och konsistensen hos dessa mönster.

Närbild jämförelse av Louis vuitton monogram
Bild från CollectorsCage

Sykvalitet och precision

Autenticitet återspeglas också i sömmarna på en Louis Vuitton-väska. Äkta Louis Vuitton-väskor har oftast handsydda , lätt vinklade sömmar, vilket indikerar att de inte är maskintillverkade.


Omvänt kan ojämna eller maskinliknande stygn tyda på att det är en förfalskad produkt. Tänk dock på att vissa modeller har delvis maskinsydda sömmar .


För att ytterligare demonstrera varumärkets medvetenhet om kvalitet använder autentiska Louis Vuitton-väskor vit lintråd , som sedan färgas gul och förstärks med bivax, för sömmen.


Detta skapar en distinkt senapsgul söm som ger hållbarhet och väderbeständiga egenskaper. Förfalskade väskor använder däremot ofta ljusare, syntetiska gula eller orangea trådar, vilket är en tydlig indikator på att de är falska.

Jämförelse av Louis Vuitton verkliga falska sömmar

Material och textur

Förfalskade tillverkare använder vanligtvis material av lägre kvalitet , som jämfört med den höga kvaliteten på de äkta modellerna känns mycket mindre lyxiga.


Neverfull Tote från LV är till exempel gjord av mjukt och lyxigt kohud som bär märkets logotyp. Ett enkelt sätt att reda ut många replikpåsar är att testa om lädret som används är äkta. Läder kan testas på många sätt - t.ex. äkta läder har en distinkt lukt och kan absorbera vatten, vilket de flesta konstlädertyper inte kan.


Det berömda Vernis-lädret som används av Louis Vuitton är ett annat unikt material. Denna typ av väska har belagts med ett glansigt patentskikt.


Här ser vi oftast att kopiorna tenderar att vara väldigt olika i hur solen reflekteras i den blanka ytan. Vernislädret ska inte vara för glänsande och vad jag har sett från att kolla hundratals modeller ska materialet mestadels gulna med tiden.


Så om du har att göra med en vintagemodell, var försiktig om det inte blir någon gulning i materialet alls.

Jämför falska och riktiga LV-väskor

Hårdvara och detaljer

Hårdvarudetaljerna i en Louis Vuitton-väska kan jämföras med dess smycken. De bidrar inte bara till väskans skönhet, utan signalerar också dess äkthet och värde.


Äkta Louis Vuitton hårdvara är gjord av högkvalitativ metall och har distinkta gravyrer. Förfalskade väskor, å andra sidan, kan ha billig eller felaktig hårdvara, vilket kan minska deras kvalitet och livslängd.


Louis Vuitton hårdvara består huvudsakligen av raffinerad mässing och är ofta belagd med basmetaller för att uppnå ett lyxigt utseende. Guldfärgad plätering används för att skapa en exklusiv estetik som visar varumärkets hängivenhet för kvalitet.


Genom att undersöka elementen som förbinder produkterna, såsom D-ringar på handtag och dragkedjor, kan du skilja äkta Louis Vuitton-hårdvara från förfalskningar.


Vi ser ofta att vintagemodellerna oxiderar med tiden , så om du ser en grön färg runt några av knapparna är detta helt normalt.


Vi ser också ofta blixtlås blekna och hänglås mörkna, vilket beror på år av patina och slitage från användning.


På vintagemodeller måste man nästan vara mer försiktig med att lita på äktheten om det inte finns något slitage på vanlig hårdvara som ovan.

Falsk och äkta Louis Vuitton hårdvara dragkedja

Datumkoder och produktionsinformation

Datumkoden på en Louis Vuitton-väska tjänar samma syfte som ett födelsebevis. Den ger viktig information om plats och tillverkningsdatum och spelar en avgörande roll för att bekräfta väskans äkthet.


Ett vanligt käbbla vi ser på forum är att folk tror att datumkoder är unika eller fungerar som något slags serienummer, men det är inte sant.


Datumkoderna ger kunden kunskap om tid och plats där väskan tillverkades, och självklart tillverkades flera väskor under samma tidsperiod på samma fabrik.


Datumkoden på en äkta Louis Vuitton-väska måste innehålla två bokstäver följt av ett 4-siffrigt nummer. Bokstäverna representerar fabriksplatsen där påsen tillverkades, och siffrorna anger veckan och tillverkningsåret.


En äkta Louis Vuitton-väska utan datumkod eller med en felaktig sådan kan vara ett tydligt tecken på oäkthet.


Du bör även jämföra årtalet på datumkoden med påsens patina och bedöma om påsens skick är realistiskt i förhållande till hur gammal den är.


Observera att i mars 2021 började LV använda chips istället för stämplade koder , som många tillverkare av falska påsar inte använder ännu.


För att kontrollera chippet, installera en NFC-läsarapp på din telefon som stöder NFC-läsning och håll telefonen över chipet.


Platsen för chippet varierar från modell till modell, så vi föreslår att du undersöker det online för att hitta den exakta platsen där chippet ska vara på din modell.

Fake Vs Real Louis Vuitton datumkod

Läser datumkoder

Att tyda datumkoderna på en Louis Vuitton-väska kan kännas som att dechiffrera en hemlig kod. Men det är viktigt att förstå denna kod för att kunna autentisera påsen.


Louis Vuitton har använt olika former av datumkoder genom åren, som vanligtvis består av bokstäver och siffror. Bokstäverna anger produktionsland, medan siffrorna anger år och månad för tillverkning.


Datumstämpeln på en Louis Vuitton-väska kan ge värdefull information om dess produktionsdatum och plats.


Så här läser du datumstämpeln i det vanligaste datumkodformatet (detta är formatet som användes under 2007 och fram till skrivandet av denna guide:


  • Det första tecknet representerar årets produktionsvecka.
  • Den tredje karaktären representerar också årets produktionsvecka.
  • Det andra tecknet representerar tillverkningsåret.
  • Den fjärde karaktären representerar också produktionsåret.

Genom att förstå hur du läser de olika koderna kan du ta reda på exakt var och när din väska tillverkades, vilket ytterligare bekräftar dess äkthet.

Louis Vuitton datumkodavkodning

Obs: Såvitt vi vet har Louis Vuitton använt minst 4 olika datumkodformat.


  • Före 1982: Inga datumkoder används av Louis Vuitton.
  • 1982 - mitten av 1980-talet: Införande av 3-4-siffriga koder. De två första siffrorna anger året och de nästa 1-2 siffrorna anger månaden.
  • Mitten av slutet av 1980-talet: Lade till fabriksplatsbokstäver. Årtalet är de två första siffrorna, månaden är de sista 1-2 siffrorna, följt av landskoden.
  • 1990 - 2006: Formatet har ändrats; landskoden är nu i början. De första och tredje siffrorna anger månaden, och den andra och fjärde anger året.
  • 2007 – nu: Datumkodsystemet ändrades till ett veckobaserat system. Efter bokstäverna anger den första och tredje siffran veckan och den andra och fjärde året.

Louis Vuitton datumkod avkodar nya modeller

Plats för datumkoder

Det är inte bara viktigt att avkoda, utan även att hitta datumkoderna i en Louis Vuitton-väska. Louis Vuitton datumkoder kan ibland hittas direkt stämplade nära väskans överkant eller sömmen på en innerficka;


Den exakta platsen kan dock variera beroende på väskans specifika stil.

Till exempel är datumkoderna på Louis Vuitton Speedy-väskor antingen på fodret eller på en läderlapp i väskans innerficka.


Under våra år av autentisering av 1000-tals designerväskor har vi ofta ägnat lång tid åt att hitta datumkoderna på modeller vi kollar för första gången;


Detta beror på att datumkoden på vintagemodellerna kan vara väl dold och bleka, vilket gör det svårt att se till en början.

Om du inte ser datumkoden först, se till att dubbelkolla för att se till att du har kollat ​​överallt.


Ett snabbt tips som vi använder på CollectorsCage är att Googla namnet på stilen följt av "datumkod" på Google Bilder för att hitta bilder på var andra människor hittar datumkoden och för att ge dig en fingervisning om vad du ska göra för att leta efter . Ett exempel på en sökning kan vara " LV Speedy Bag Date code ".


Om du är säker på att det inte finns någon datumkod och att väskan inte är från före 1982, eller är så ny att den har ett chip istället, kan du ha att göra med en falsk väska.

Louis Vuitton tryckt och stämplad datumkod

Studie av logotyp och stämpling

Ett annat viktigt steg för att avgöra en väskas äkthet är att undersöka dess logotyp och stämpling. Typsnitt, storlek och placering av logotypen och stämpeln kan ge viktiga indikationer på väskans äkthet.


Typsnittet ska vara tunt och skarpt, "L" ska ha en kort bas, "O" ska vara stora och runda och de två "T" ska röra vid varandra eller vara väldigt nära varandra.


Ett synligt mellanrum mellan "L" och "O", och symbolen ® som inte är symmetriskt och exakt placerad mellan V och U på "Vuitton" är också tecken på att väskan kan vara falsk.

Vintage louis vuitton handväska

Typsnitt och storlek

Äktheten bekräftas ytterligare av det specifika teckensnittet och storleken som används i Louis Vuitton-väskor. Typsnittet som specifikt används i äkta Louis Vuitton-väskor är en blandning av Futura och Austin Roman. Alla avvikelser från detta teckensnitt kan vara en röd flagga.


L har en kort bas, O:n är stora och runda (inte ovala!), och de två T:en är mycket nära varandra.


Det här är typsnittets typiska egenskaper på en äkta Louis Vuitton-väska. Alla avvikelser i dessa egenskaper kan tyda på att väskan är förfalskad.

Louis Vuitton teckensnitt falsk vs verklig jämförelse

Stämpelposition

Äktheten syns också i placeringen av frimärkena på en Louis Vuitton-väska. LV-logotypstämplarna på autentiska LV-väskor är konsekvent placerade på alla väskor och tillbehör, och stämplarna är skarpa och snyggt inriktade med bra avstånd mellan bokstäverna för enkel läsning.


Däremot kan felplacerade eller sneda stämplar, särskilt om de kombineras med lösa trådar, ojämna sömmar eller asymmetriska stämplar runt etiketten, vara tecken på en falsk Louis Vuitton-väska.


Genom att noggrant undersöka frimärkets position kan du undvika att bli lurad av falska påsar.

Louis Vuitton baggy jeansväska
Bild från CollectorsCage

Besiktning av handtag och rem

En avgörande detalj av en väskas autenticitet kan hittas genom att undersöka dess handtag och remmar;


Handtagen på äkta LV-handväskor är ursprungligen en mycket blek, beige färg. Med tiden får de patina , en naturlig mörkning av lädret på grund av regelbunden användning, exponering för solljus och de naturliga oljorna från händerna.


I avsnittet ovan lärde vi dig hur du identifierar datumkoden och avkodar vilket år väskan är från. Här ska du jämföra patinan på handtag och remmar, och bedöma om skicket är realistiskt i förhållande till väskans ålder.


Dessutom är sömmarna på handtaget och remmarna på en autentisk Louis Vuitton-väska exakt och hållbar, utan lösa trådar eller slarvigt hantverk;


Tvärtom har falska väskor ofta ojämna sömmar och lösa trådar, vilket är tydliga tecken på oäkthet.

Jämförelse av Louis Vuitton verklig vs falsk affär

Material och patina

En Louis Vuitton-väskas resa dokumenteras, som i en slags dagbok, i materialet som används för handtag och remmar och den patina de utvecklar över tid;


Äkta Louis Vuitton-väskor är gjorda av kohud, som kännetecknas av en distinkt, väldefinierad färgglasyr.


Detta läder mörknar naturligt med tiden och utvecklar en patina som fungerar som bevis på dess äkthet. Det tar vanligtvis ungefär ett år av konstant användning för en äkta LV-väska att utveckla denna distinkta patina;


Förfalskade påsar, å andra sidan, kan använda syntetiska material som, trots att de liknar konsistensen av kohud, inte utvecklar en patina på samma sätt.


Förfalskade versioner använder ofta inte riktigt läder, vilket gör det mindre benäget att få fläckar från regndroppar. Så du bör förvänta dig att autentiska vintageväskor har några små vattenfläckar eller åtminstone en lätt brun färg på läderdelarna.

Jämförelse av patina på riktig vs falsk Louis Vuitton-väska

Sömmar och fåll

Äktheten hos en Louis Vuitton-väska bekräftas ytterligare av sömmarna och kanterna på dess handtag och remmar;


Äkta Louis Vuitton-väskor har exakta sömmar och kanter, vilket skiljer dem från förfalskade väskor, som kan ha slarviga eller felaktiga sömmar och kanter.


Sömmen måste sys för hand med en liten vinkel på varje söm, och ska vara av hög kvalitet, smidig och felfri, med enhetlig och exakt sömnad i hela väskan;


Kanten på en äkta Louis Vuitton-väska är gjord av högkvalitativt läder som kompletterar den övergripande designen.

Louis Vuitton Keepall åkpåse

Foder och inredningsdetaljer

Kritisk insikt om en väskas äkthet kan också hämtas från dess foder och inredningsdetaljer. Äkta Louis Vuitton-väskor använder vanligtvis brunt bomullstyg;


Kvaliteten på interiören är lyxig, och ofta prioriterar de falska tillverkarna inte högkvalitativa material på invändig foder.


Förutom fodermaterialet är fodrets färg också en avgörande indikator på äktheten. Till exempel har äkta Louis Vuitton Damier Ebene väskor ett rött foder, medan falska kopior ibland använder andra färger;


Innerfodret i autentiska LV-väskor kan vara i många färger, så undersök vilken foderfärg som ska vara i din specifika modell.

Fodermaterial och färg

Det unika och exakta fodermaterialet och färgen som används i Louis Vuitton-väskor kan komma i många stilar, beroende på vilken modell du har;


Vi föreslår att du tittar på historiska bilder online för att se vilken färg ditt foder ska ha och bedömer om det matchar samma nyans som ditt.

Louis Vuitton Foder äkta vs falska jämförelse

Fickor och fack

Fickor och fack i en Louis Vuitton-väska är var och en designad för ett ändamål;


Standardutformningen av fickor och fack i autentiska Louis Vuitton-väskor kan variera beroende på stil och kollektion;


De har ofta flera fack, som dragkedjeförsedda fickor, glidfickor och innerfickor, för att underlätta organisation och förvaring.


Däremot kan förfalskade väskor uppvisa ojämna mönster och inkonsekventa sömmar i fickor och fack;


Genom att noggrant undersöka fickor och fack kan du undvika att bli vilseledd av de falska väskorna.

CollectorsCage vägg av designerväskor

Tips för säker shopping

Att handla i officiella Louis Vuitton-butiker eller hos betrodda återförsäljare är viktigt för att säkerställa att du köper en äkta Louis Vuitton-väska;


Louis Vuitton erbjuder inga reor eller rabatter på sina väskor, så om du stöter på en ny LV-väska som säljs till ett rabatterat pris är det med största sannolikhet en förfalskad produkt.

Erkända återförsäljare

Garantin för att köpa en äkta väska kommer från shopping hos auktoriserade Louis Vuitton-återförsäljare eller betrodda återförsäljare;


Det är också viktigt att undersöka och jämföra recensioner av återförsäljaren du handlar hos för att se till att säljaren har en bra meritlista när det gäller att endast sälja autentiska väskor.


På CollectorsCage erbjuder vi alltid en livstidsgaranti på äktheten av alla produkter vi säljer.

Ett branschinsidertrick för att få Louis Vuitton att kolla din väska

Tyvärr erbjuder Louis Vuitton vanligtvis inte att kontrollera begagnade väskor för äkthet, men det finns ett litet knep som vissa använder för att säkerställa äktheten av sina väskor;


Louis Vuitton har en bra reparationsservice, men de reparerar bara autentiska väskor.


Baserat på denna kunskap har vissa personer lämnat in sina väskor för en mindre reparation, som att byta ut en dragkedja eller knapp, bara för att se om reparationscentret kommer att acceptera eller avvisa deras föremål.


Beroende på resultatet får de veta om väskan är godkänd av LV själv.

Louis Vuitton Pochette handväska

Forskning och prisjämförelse

Du kan undvika att köpa kopior genom att undersöka och jämföra priser noggrant innan du köper en Louis Vuitton-väska.


Viktiga faktorer att tänka på när du jämför priser inkluderar:

  • Väskans skick
  • Modellen
  • Modellens popularitet
  • Efterfrågan
  • Sällsynthet

Genom att förstå dessa faktorer kan du säkerställa att du får ett rimligt pris för en äkta Louis Vuitton-väska. Om erbjudandet är för bra för att vara sant, var extra försiktig när du köper en väska.

Louis Vuitton resväskor

Sammanfattning

Vi har gått igenom den komplicerade världen av Louis Vuitton-autentisering och lärt oss att undersöka varje detalj från monogrammönster till datumkoder, stygnkvalitet, fodermaterial och till och med patinan på handtagen.


Kunskapen vi har delat är ditt mest potenta verktyg mot förfalskade Louis Vuitton-väskor;


Så nästa gång du köper en Louis Vuitton-väska, kom ihåg att det inte bara handlar om att äga en lyxprodukt, utan ett konstverk, ett bevis på det noggranna hantverket och den tidlösa designen som finns hos Louis Vuitton.

Vanliga frågor

Kan jag kontrollera LV-påsarna efter serienummer?

Nej, Louis Vuitton-väskor har inga serienummer; istället har de "datumkoder" stämplade på interna etiketter eller direkt på de interna fodren. Därför kan du inte kontrollera en LV-väska med dess serienummer. Vi föreslår dock att du kontrollerar datumkoden i din process för att autentisera din väska.

Vad händer om min Louis Vuitton inte har någon datumkod?

Om din Louis Vuitton inte har någon datumkod, få inte panik. Avsaknaden av en datumkod betyder inte nödvändigtvis att väskan inte är äkta, eftersom nya LV-produkter nu har mikrochips istället för datumkoder. Men alla väskor mellan 1982 och 2021 borde ha en datumkod stämplad någonstans.

Hur ser en Louis Vuitton-datumkod ut?

Datumkoden kan präglas i materialet, sys fast med en liten läderlapp eller sys in i väskan med chip.

Är alla Louis Vuitton-väskor röda inuti?

Louis Vuitton-väskor använder olika foder, inklusive röd eller honungsfärgad canvas, brun bomull och röd mikrofiber, beroende på kollektion och stil. Det är viktigt att undersöka specifika väskor eftersom det finns undantag från dessa allmänna foder.

Kommer Louis Vuitton-väskor att säljas?

Nya Louis Vuitton-väskor kommer inte att säljas. Om du ser en ny Louis Vuitton-väska erbjuds till ett rabatterat pris, är det förmodligen en bluff. Men second hand-handlare kan givetvis hålla rea ​​– samtidigt som de säljer äkta Louis Vuitton-väskor.

Matilde Stadager Luxury bag expert and writer

Meet the Author


Matilde Stadager - Luxury Bag Expert & Writer 


Matilde Stadager is an expert in the world of high-end and fashion bags. With a great sense of the current trends, she has been a shopping advisor for clients of Collectors Cage for years. Her many years of experience includes doing authentication of products & sourcing designer bags. Matilde knows a lot about the history of the different fashion houses, and bag models. In her writings she shares all her experience with the readers.

Lav en kommentar

Alle kommentarer bliver godkendt før de bliver vist